Zwerfafval, wat is dat precies?

Zwerfafval, wat is dat precies?

Afval heeft een negatieve waarde, u wilt het kwijt en dus wilt juervan af. Afval uit huishoudens wordt elke week opgehaald of u kunt het naar ondergrondse containers brengen. Grote spullen kunt u dagelijks kwijt op de scheidingsstations.

 

Afval dat tijdens wandelen, fietsen of autorijden ontstaat wilt u ook kwijt. Er zijn voorzieningen als afvalbakken of ‘blikvangers', maar niet overal. U kunt het afval ook mee naar huis nemen, maar dat gebeurt niet altijd. Dan wordt het helaas weggegooid in de natuur.

Zwerfafval is een ruim begrip. Naast weggegooide verpakkingen of etensresten worden ook peuken en kauwgom weggegooid. Dit zwerfafval scoort met de hondenpoep hoog op de ranglijst van meest voorkomende ergernissen. Vaak wordt de ergernis nog versterkt door onkruid of verzakte straattegels. Kortom burgers vinden het plezierig als de omgeving waar men woont, winkelt of recreëert, er verzorgd uitziet. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Mensen willen wonen in een geveegde straat, wandelen in een opgeruimd en geschoffeld plantsoen of shoppen in een schone winkelstraat.  Dat klinkt logisch en dat is het ook.  

Afval kent net als water geen grenzen. Het stroomt overal, van hoog naar laag. Zwerfafval gedraagt zich ook als water. Het verspreidt zich makkelijk en u kunt het overal aantreffen. Wat is de oorzaak daarvan? Het gedrag van anderen natuurlijk! We gaan niet met de vinger wijzen, maar mensen zijn de oorzaak van zwerfafval. Soms de hond. Soms de meeuwen. Zwerfafval is niet iets wat ons overkomt, maar waar iets aan gedaan kan worden. 

print